Zakupy
Promocje
Kontakt

Skontaktuj się z nami

Jeśli chcesz zadać nam konkretne pytanie, prześlij swoją wiadomość za pośrednictwem tego formularza.

Kontakt z nami

Legal notice
NPORTAL.no - NIC Media & Technology LTD and Sjølyst Investors AS


Oddział w Norwegii:
Karenslyst Alle 4,
0278 Oslo
Postboks 358,
0213 Oslo
Norway

Oddział w W. Brytanii:
71-75 Shelton Street,
Covent Garden,
London,WC2H 9JQ


+47 450 904 66

Kontakt mailowy:
reporter@nportal.no


Register Office Identification Number: 10071320
Legally represented by the Director General Lukasz Jakubow Kedzierski
This legal notice extends to the social media profiles of NPORTAL.no

1000x150 dobbel data pl

Tagi: Norwegia , turystyka , architektura

W Norwegii nawet toalety mogą być niezwykłe
Mister icon

REDAKCJA NPORTAL.no - Oslo | Norwegia

Opublikowano: 2018-06-22 12:20:11 +0200

Big screen shot 2018 06 22 at 12.15.30
(Foto: Steinar Skaar/ Dezeen)

Norweska natura jest niesamowita. Ale jak się okazuje, nawet toalety w Norwegii mogą być niecodzienne. A to wszystko za sprawą pomysłów norweskich architektów.

Jednym z owych architektonicznych "dodatków" do malowniczych szlaków turystycznych Norwegii jest strefa odpoczynku z toaletą przy Norweskim Szlaku Scenicznym Helgelandskysten w północnym regionie Gildeskål.

Strefę odpoczynku Ureddplassen zaprojektowało Studio Haugen / Zohar Arkitekter (HZA) z siedzibą w Oslo.

Ureddplassen jest popularny wśród turystów i mieszkańców, ponieważ daje możliwość podziwiania zórz polarnych. Cała przestrzeń została zaprojektowana tak, aby zapewnić lepsze wrażenia podróżnym kierującym się na północ wzdłuż nadmorskiej drogi.

Taras wypoczynkowy jest zbudowany z betonowej płyty, która kształtem odzwierciedlając krawędź zakrzywionego terenu oddziela świeżo wyremontowany asfaltowy parking od sąsiadującej plaży. Natomiast betonowe stopnie tworzą swego rodzaju amfiteatr, który rozciąga się od tarasu do linii brzegowej zapewniając tym samym miejsce do odpoczynku z widokiem na morze. 

 

 

Kierowcy podążający Norweskim Szlakiem Scenicznym Andøya na północy kraju mogą także zrobić sobie przerwę w strefie wypoczynkowej Bukkekjerka i... skorzystać z lustrzanej toalety, która odzwierciedla otaczający krajobraz.

 

Obiekt zaprojektowany przez Oslo studio Morfeus Arkitekter jest najnowszym architektonicznym dodatkiem do serii osiemnastu tras scenicznych. 

Strefa spełnia funkcje parkingowe oraz serwisowe, ale znajdziemy tam także miejsce piknikowe oraz na rozpalenie ogniska, ścieżki oraz kładkę łączącą ten obszar z pobliskimi latarniami morskimi.


Więcej podobnych przykładów  TUTAJ

Komentarze

Aby móc dodawać komentarze musisz się zalogować

Odśwież komentarze
Local market refinansowanie 728x90
×